Doniesli ste si domov svoje malé šteniatko a chceli by ste sa naučiť ako ho kŕmiť, aby dobre prospievalo?
Výborne! Ste tu správne!

Aké krmivo vybrať pre šteňa?

Čím kvalitnejšie krmivo šteniatku vyberiete, tým lepšie! Lacnejšie krmivá obsahujú množstvo náhradiek a vypchávkových zložiek, ktoré môžu u psíka prispievať k vzniku alergií alebo iných ťažkostí.
Pre svojho psa vyberajte najlepšie také granule, ktoré majú na prvom mieste čerstvé alebo sušené mäso. Medzi najkvalitnejšie patria tie, ktoré majú na prvom mieste uvedený presný názov mäsa (jahňacie, z lososa, kuracie). Pri granulách s podielom čerstvého mäsa sa musí objaviť aj zložka kvalitnej mäsovej múčky (jedná sa o usušené mäso rozomleté na múčku). Jej pridaním sa zvyšuje proteínová nálož, ktorú vaše šteňa pri konzumácii dostane. Podiel bielkovín u kvalitných krmív pre šteňatá musí tvoriť 22 až 32 %.
Zamerajte sa na kvalitné granule pre šteňatá (puppy) a vždy si pred nákupom konkrétneho krmiva ešte prečítajte jeho zloženie.
Šteňací zažívací trakt je veľmi citlivý ak správnej funkčnosti napomáha dôslednosť a starostlivosť.
Aby zažívanie správne fungovalo, mali by sme šteniatku dopriať jeden druh potravy, v rovnakých dávkach a vo vopred určenú dobu. Pokiaľ nedodržujete pomery a skladbu stravy, môže sa stať, že mu poškodíte zažívanie.

Rozmýšľate nad konzervami a kapsičkami?

Mokré krmivo ako konzervy a kapsičky volia majitelia väčšinou preto, že je tento druh stravy pre psíčkov prirodzenejší a vďaka vyššiemu podielu mäsa im aj viac vonia. Tieto pochúťky navyše obsahujú aj značný podiel vody, takže sú ideálne aj pre psíkov, ktorí málo pijú.
Konzervy a kapsičky sa hodia aj v období výmeny mliečnych zubov, ktoré nastáva medzi 2. a 7. mesiacom veku. Rovnako ako pre deti, ani pre psíkov nie je tento proces práve najpríjemnejší, preto im to skúste uľahčiť špeciálnymi hračkami, ktoré výmenu zubov spríjemnia.

Ako často kŕmiť malé plemená?
Uvádza sa, že šteniatko by malo byť kŕmené zhruba 3x až 4x za deň
V 6 mesiacoch už vášmu miláčikovi bude stačiť kŕmenie 3x denne
V 8 až 10 mesiacoch môžete dávku znižovať na 2 porcie za deň
Pokiaľ vášmu šteniatku ubúda chuť do jedla, je možné, že práve nastáva čas znížiť frekvenciu kŕmenia.

Jednou z hlavných zásad a tiež častých chýb je pravidlo nechceš – nedostaneš.

Pokiaľ ste si istí, že vás psík dostáva jedlo v správnom množstve a frekvenciách a napriek tomu nad plnou miskou váha, odbieha od nej, alebo si ju nevšíma, odoberte mu ju a predložte až pri ďalšom kŕmení. Týmto prístupom naučíte psa kedy má jesť a vyhnete sa šteňacej rozmaznanosti.